Heeft u diamanten en wilt u deze verkopen? Dan is het slim om uzelf eerst te verdiepen in de waarde van uw diamanten. Diamant wordt wereldwijd gezien als het hardste materiaal en is in feite de naam van deze natuursteen. In principe zijn er dan ook geen ‘verschillende soorten’ diamant, maar zijn er wel verschillende factoren die de waarde van een diamant bepalen. Deze factoren worden ook wel de 4 C’s genoemd, en dit zijn de volgende:

Carat

Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat, iets wat u wel vaker voorbij hoort komen bij juwelen en sieraden. Een karaat staat voor 0,20 gram en diamanten worden gewogen met speciale weegapparatuur. Het zal u niet verbazen dat een diamant met een hoger gewicht, ook meer waard is dan een lichtere diamant. Wanneer een diamant één karaat is, is deze bijvoorbeeld veel meer waard dan twee diamanten van 0,5 karaat.

Color

De kleur van een diamant is ook bepalend voor de waarde. In de regel geldt: hoe kleurlozer de diamant, hoe waardevoller hij is. De kleur van de diamant wordt uitgedrukt in letters, varierend van D (wit) naar V (geel). Een D-diamant is het meest kostbaar en een V-diamant het minst kostbaar. Diamanten met een echte kleur zoals groen, geel of blauw, worden op andere wijze gewaardeerd.

Enkele voorbeelden:
* Gewicht 0,05 karaat en kleur G: ca. € 85,-;
* Gewicht 0,77 karaat en kleur E: ca. € 6.000,-

Clarity

De helderheid, ofwel de zuiverheid van de diamant is afhankelijk van de mate van zichtbaarheid van de insluitingen. Insluitingen zijn vlekjes of sluiers die zowel in de diamant als aan de geslepen oppervlakte kunnen voorkomen en de schittering van de diamant verminderen. Met andere woorden: hoe helderder en doorzichtiger de diamant is, hoe meer hij waard is. De meettabel loopt van IF (loepzuiver en dus geen waarneembare insluitingen) tot I3 (Imperfect 3).

Cut

De slijpvorm van een diamant is de vierde criteria van waardebepaling. De meest populaire slijpvorm, briljant, is populair omdat deze een optimale schittering verkrijgt. Ook zijn er rechthoekige, ovale en peervormige slijpvormen. Zowel de slijpvorm als de kundigheid van de slijpmeester zijn in deze bepalend voor de uiteindelijke prijs van de diamant.

Wilt u uw diamanten laten taxeren? OZ Juwelier is officieel Diamant Grader volgens HRD-certificering. Kom eens langs bij onze juwelierszaak in Rotterdam voor een officiële taxatie van uw diamanten.